A színház lehet falak nélkül, deszkák nélkül, történet nélkül, fény-, hang- és videoeffektusok, jelmezek, díszletek, kellékek nélkül, lehet darab nélkül, de nem lehet játszó és figyelő, előadó és befogadó nélkül. Az interakció az egyetlen kritérium. (Schilling Árpád)

20161110 190631A Vekker Műhely előadásainak, színházi nevelési programjainak során olyan témákkal foglalkozik, amelyek a fiatalokhoz közel állnak, pl. pályaválasztás (Mi a pálya?), felnőtté válás (Külön), identitás (Másik oldal / Druhá strana). A színházi nevelés formája lehetővé teszi azt, hogy nézőik részesei lehessenek a történéseknek, alakíthassák azt, véleményt alkothassanak, s véleményüket megoszthassák társaikkal a közös gondolkodás során. A színház nyelvét értelmezve és alkalmazva néző-résztvevőik valós kérdések és problémák  megértéséhez kerülnek közelebb - észrevétlenül.

November 10-én a Másik Oldal / Druhá Strana volt előadásuk címe iskolánkban. Már második alkalommal jöttek el hozzánk.20161110 192348 S ismét kellemes estét töltöttünk el együtt. Nagyon érdekes és tanulságos volt az előadás. A szlovák-magyar kapcsolatot boncolgatták előadásukban, megmozgatva ezzel a nézőközönséget. Egy fiktív, Szlovákiában élő magyar anyanyelvű fiatal fiú történetét elevenítették meg, akinek nagy álma, hogy focista legyen. Míg távol kerül családjától s karrierére összpontosít, egyre inkább elhanyagolja a magyar barátait. A szituáció tovább bonyolódik különféle konfliktusokkal, illetve nézeteltérésekkel. Bevontak minket, diákokat, kikérték a véleményünket. Egy-egy szituációban mi is részt vettünk. Sajnos napjainkban is jelen van az előadásban elhangzott téma, így akár személyes tapasztalatokról is tudtunk mesélni, illetve beszámolni. Elmondhatom, hogy mindenki élvezettel nézte az előadást, s külön élmény volt, hogy kifejthettük véleményünket. Reméljük, hogy a közeljövőben újra ellátogatnak hozzánk.

                                                                                                                                                                            Sádovsky Veronika 2. osztályos tanuló

[Képgaléria]

 Copyright © 2006-2018 Magyar Tannyelvű Magán-Szakközépiskola. Minden jog fenntartva.