Iskolánk is részt vállalt a Zobor-hegyen felállított millenniumi emlékműhöz való túra megszervezésében.P9260408

Az emléktúrán szeptember 25-én a Nyitra-vidék magyarsága, szeptember 26-án a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanáraival, diákjaival együtt zarándokoltunk el az emlékműhöz. A vasárnapi túrán Balázs Mihály, a Petőfi Program ösztöndíjasa szólt a túrázókhoz és mondott el egy imát a magyarság fennmaradásáért. Beszédében kiemelte: “A hithez való hűség nem csak Istenhez, hanem a hazához való ragaszkodást is jelenti.”

Ifj. Csámpai Ottó és Csámpai László röviden ismertették az 1896-ban emelt hét emlékmű történetét. Csámpai László az 1896-os ünnepségsorozatról és a Zobor-hegyi emlékoszlop felavatásának napjáról szólt bővebben, míg ifj. Csámpai Ottó a trianoni békediktátumot követő időszak hangulatát és az okokat ismertette, melyek az emlékművek eltávolításához vezettek.A hétfői túra előtt ifj. Csámpai Ottó az iskola nagytermében röviden ismertette a 120 éve felállított emlékmű viszontagságos történetét.

A szombathelyi testvériskola nevében Kukor Ferenc igazgatóhelyettes egy Szombathely-Alsóbodok logóval ellátott zászlót ajándékozott iskolánknak. Büszkén vittük fel a testvP9260538érkapcsolatunkat és hosszú múltra visszatekintő barátságunkat jelképező közös szimbólumunkat.

Ladányi Lajos, a Zoboralji Kulturális és Információs Központ igazgatója párhuzamot vont az erdélyi Márton Áron püspök és Esterházy János, a Nyitra-vidék mártírja között. Szólt Bende Imre nyitrai megyéspüspök érdemeiről is, aki rászoruló gyermekeket élelmezett, Nyitrán leányiskolát építtetett, iskolákat és templomokat állíttatott helyre. Ezután minden résztvevő az alkalomra készített kitűzőt vehetett át a Központ igazgatójától.

Az emléktúrán résztvevő tanárok és diákok Ladányi Lajostól és az alsóbodoki iskola alapítójától, Paulisz Boldizsártól díszes emléklapot vehettek át.

[Képgaléria]Copyright © 2006-2018 Magyar Tannyelvű Magán-Szakközépiskola. Minden jog fenntartva.