2014. október 7-én kora hajnali órákban elindultunk megnézni a történelem egyik legborzasztóbb és legfájdalmasabb színhelyét, Auschwitz-t. A kiránduláson a másodikosok, harmadikosok és negyedikesek vettek részt.

lengyelorszag 04 tnMiután megérkeztünk, két csoportra voltunk osztva osztályok szerint. Mindkét csoport magyar idegenvezetőt kapott, így szerencsére teljesen és tökéletesen megértettük, hogy mi is történt ott a második világháború alatt.  Az arcok mindent elárultak, megszólalni is alig bírtunk, egyetlen kérdés merült fel bennünk: miért?

Sajnos, kicsit késtünk, így már Birkenau-ba csoportvezető nélkül kellett mennünk, és kevesebb időt is töltöttünk ott. Azután buszra szálltunk és elindultunk Krakkó felé. Ez volt az az idő, amikor lehetőségünk volt kicsit kipihenni magunkat, feldolgozni a látottakat.

Krakkó gyönyörű város. Ott fogadott minket az idegenvezető és megmutatta Krakkó szépségeit – a Wawel-t, a városháza tornyát, a Mária templomot és még sok szép helyet. Ezután következett a szabad program, amikor is lehetőségünk adódott enni, vagy szuvenírt vásárolni, vagy csak picit megpihenni.

Aztán elindultunk hazafelé. A buszban a fáradtság ellenére nagyon jó hangulat uralkodott, és még Szlovákiában is gyönyörű látvány fogadott minket, amikor is megpillanthattuk a kivilágított Árva várát.

Nagyon jó kirándulás volt Auschwitzba. Úgy gondolom, életében legalább egyszer az embernek el kell oda mennie, és Krakkó is egy olyan város, amit nem szabad lehagyni a „bakancs-listáról”

-Gál Janka, 4. oszt. tanuló-


[Képgaléria]


Mivel idegenforgalmi és vállalkozói szakközépiskola vagyunk, ezért iskolánk tanárai úgy gondolták, hogy szerveznek egy exkurziót a diákok számára. Egy egész napos kirándulás volt ez. A konkrét cél Auschwitz és Birkenau volt. A programba beletartozott Krakkó városának a meglátogatása is.

lengyelorszag 81 tnHajnalban indultunk, mivel az út elég hosszú volt. Sajnos, kicsit megkéstünk, ezért csak az auschwitzi koncentrációs tábort tudtuk megnézni tüzetesen idegenvezetők kíséretével. Ugyan voltunk a Birkenau-i táborrészben is, de azt nem jártuk végig.

Úgy gondolom, hogy legalább egyszer érdemes végigjárni és megtekinteni, mert az ott látottak alapján kicsit belebújhatunk azok bőrébe, akik elszenvedték a koncentrációs tábor szörnyűségeit.

Délután elbuszoztunk Krakkóba és idegenvezető segítségével egy kicsit körbejártuk a várost. Megnéztük a városházát, a Posztócsarnokot és a Collegium Maiust, ellátogattunk a Mária térre és Wawel-dombra, valamint megismerkedtünk a krakkói sárkány legendájával is.

Később a tanárok hagytak nekünk egy kis szabadidőt is. Ekkor körbejárhattuk a piactereket, néhányan lovas kocsiztak is, majd a nagy élmény- és tapasztalatszerzés után hazaindultunk.

Szerintem mindannyiunk nevében elmondhatom, hogy tartalmas napunk volt és hasznunkra vált ez a kis kiruccanás.

-Maronga Nikoletta Julianna-Copyright © 2006-2023 Magyar Tannyelvű Magán-Szakközépiskola. Minden jog fenntartva.

Az oldal Firefox-ra optimalizált. Készítette: G-Kreativ Kapcsolat: Admin